NUFFNANG

Selasa, 19 November 2013

KEK SPAN PELANGI

Assalamualaikum...

mih3.. kembali bersiaran slpas lame menyepi.. hik3..

akhir2 neh suke lak memasak..x taw psai pa.. alhmdulillah..ade peningkatan gitu..hehhee.. baru nk berjinak-jinak dgn masakan.. baru2 neh acik try wat besday kek.. menjadi... syok giler.. so sje la nk share resepi.. hehehe..eh tp x lupe gak.. thanx a lot to blog sis hasue.. acik amek resepi kt sne.. n try la olah mengolah sendrik sesikit.. ciput jew pun...haha.. n neh hasilnyer...


tadaaaa..siyes..sedap..erk???puji dri sendrik kew??hahaha..x pe x dew sape nk puji kn..mih3..

neh pic terbaru plak..bru2 neh jew acik wat..


Kek Span Pelangi
Bahan-bahan ( 1 biji kek )

150g tepung super fine *acik gune jenama bluekey
150g gula halus
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovelette
1 sudu besar esen vanilla *dlm resepi asal x dew..acik tmbah sndrik..
80ml susu segar *acik gune susu dutchlady
80ml mentega cair/minyak sayuran
1 sudu teh serbuk penaik
Pewarna-ungu,hijau(pandan),oren,biru,kuning dan merah

400ml Whipping cream untuk mendeko-dipukul sehingga soft peak(terbalikkan mangkuk,adunan x tumpah)/atau boleh juga guna whipped cream..

Cara-cara:


  1. Satukan gula halus,ovellette,tepung,serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk adunan.
  2. Pukul sehingga pekat dan gebu(lebih kurang selama 5 minit) pada kelajuan tinggi
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar dan pukul lagi pada kelajuan tinggi sehingga kek benar2 ringan(lebih kurang dalam 3-5 minit)
  4. Tuangkan mentega cair/minyak ke dalam adunan dan gaul menggunakan senduk kayu sehingga benar2 sebati dan masukkan esen vanilla kacau sebati. Panaskan oven pada suhu 160c-170c.
  5. Bahagikan kek kepada 6 bahagian,1 cawan bagi satu bahagian dan masing2 diwarnakan ungu,hijau,oren,biru,kuning dan merah
  6. Sediakan tin pembakar,griskan dasarnya dengan mentega dan alas dengan baking paper.
  7. Tuangkan satu adunan ke dalam loyang dan bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak, letak di tengah2 dan api atas bawah yea..ulang langkah ini pada adunan kek seterusnya sehingga habis. Jika oven besar,boleh la bakar 2 loyang sekaligus.
  8. Terbalikkan kek selepas dikeluarkan dari oven untuk mengelakkan kek mendap ke bawah.
  9. Setelah kek sejuk sepenuhnya,bolehlah dideko ikut citarasa masing..selamat mencuba!
selamat mencuba sume..hik3..mcm2 lepas neh kek nk try wat lgik..

9 ulasan:

  1. wuaaa..menjadi dan nampak cantik sgt!mesti sedap...

    BalasPadam
  2. Mesti sedap ni. Akk ni rajin print resipi jer lah. Buatnya tak tau bila.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hik3..sme je ngan acik sblom neh..
      pas neh nk wat red velvet plak klu berkesempatan..mih3..

      Padam
  3. salam kenal acik..
    wow pandai masak kek pun nampak sedap..
    eh baru brjinak2 masak.. tapi nampak mcm pro je :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal sobri...
      hehe..bwu jew..try n error je..
      pro??
      pro jugak la..but prosak..hahahha

      Padam
  4. salam..
    wahhh acikkkk...pndainyer dia wat..
    yaya je xreti wat lagi kek wrne wrni cmni..huuuuuu

    psstt..nak cikettttt ^o^

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm..
      ala..yaya pun pndai msak jugakkn..
      yaya lg rjin msak..
      try la yaya..mst nt yaya nk wat lg..sbb simple n sedap..

      psttt..yaya dh hbis la..hihihi

      Padam
  5. wahhh...dah nak kawenn kot tu yang dah rajin masak...ahhaha...pandai lah acik buat kek..nak jugak belajor....:)

    BalasPadam

Kalau suka..KOMEN..
Kalau tak suka.. tak ape..
^_^