NUFFNANG

Khamis, 20 Disember 2012

ISTILAH2 YANG BERKAITAN DENGAN BABI

Assalamualaikum..

morning guys!! ri neh acik nk kongsi sikit info yg acik dpt smlm.. maybe rmai yg dh taw.. tp mcm acik neh.. smlm bwu acik taw.. ish2.. nmpak sgt ketinggalankn?? sengal btol.. acik nk kongsi dengan sume "istilah-istilah yang berkaitan dengan en.tuuuutttttt.." ape?? tataw eh?? kalau straight to da point agak2 kne cela ngan blogger2 laen x?? haha..okay2.. "Istilah-istilah yang berkaitan dengan babi".. 

info neh acik dpt dr Jabatan Agama Islam Perak, Bahagian Penyelidikan.. Babi?? Ape tu babi?? "Perkataan babi atau khinzir jelas menggambarkan haiwan berkaki empat ini sama ada daging, bulu babi atau pun kulit babi. tetapi dlm bahasa inggeris kita mungkin terkeliru dgn pelbagai istilah yang menggambarkan haiwan ini."
  • Pork - Istilah yg digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
  • Swine - Istilah yang digunakan utk keseluruhan kump spesis babi.
  • Pig - Istilah umum utk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda beratnya kurang dari 50kg.
  • Hog - Istilah untuk babi dewasa beratnya melebihi 50kg.
  • Porcine - Istilah yg digunakan utk sesuatu yg berkaitan atau berasal dari babi porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yg berasal dr babi.
  • Boar - babi liar.
  • Sow - Istilah untuk babi betina dewasa yg jarang digunakan.
  • Bacon - Istilah yang biasanya digunakan untuk daging babi salai atau yang diperap dengan garam, Istilah BACON juga digunakan untuk daging salai haiwan selain babi..
mimpi ape plak ri neh acik duk sebut binatang haram neh..sebenarnyer tak suka sebut nama binatang neh.. ape ntah lg nk tgok rupe dia.. tp ri neh sbb nk sharing ngan member2.. ape slhnyer.. hoho.. lps neh kne hati2 skit la.. okaylah.. nk smbg wat keja ckit..

papai
~senyum lambai2 tangan~

26 ulasan:

  1. Swine,porcine ngan sow tu sha pon x pnah denga.Perkongsian yg bagus.At least kalo jmp mane2 pasni boleh take note. :)

    BalasPadam
  2. erkk!...
    perkongsian yg bagus acik.. baru juga tau sesetengah perkataan tu.. sllu dok dgr pork, pig je..lain2 jarang dgr...
    Acik: brg dah sampai ke Pej pos sini... belum ambil lg..
    nanti dah ambik kak inform ye...TQ:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la psal kak..

      alhamdulillah..lega skit rase hati neh..hehehe

      Padam
    2. hadiah dr acik dah smpi... sukaaaaaaaaa sgt... TQ acik!:)
      jom baca sini http://atieyusoffamily.blogspot.com/2012/12/hadiah-dari-acik-tq.html

      Padam
  3. bhasa kita paling mudah..BABI..apapun itu aje panggilnye

    BalasPadam
  4. vavi pon sekali kan ? sopan sikit dari babi. haha :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mksud same jew..
      ade sopan ngan x sopan yea??
      hehehe

      Padam
  5. nice sharing...ada sesetengah nama yg niesa xtau..hehe..
    nasib bek hari ni leh bukak blog acik sbb seblm ni asal bukak blog acik je mesti web crack..blog lain ok plak..tu yg pelik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la..
      byk yg acik x taw..
      dh bace smlm bwu taw..

      la ye ke niesa..cm tu plak..
      knoe jd cm tu yea??

      Padam
  6. Thanks for sharing Acik, adala dua tiga term yang saya tak penah dengar. Ohhhhhhhhh..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la..ade yg kite tak pnh dgr..
      same je cm acik..

      Padam
  7. kena ambik tau ni..tak la kita buta2 kena tipu dan terbeli bab1 ni..

    BalasPadam
  8. Baru tau. Banyak juga istilah vavi ni yer ☺☺

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah sis..
      acik pun sblom neh x taw sgt..
      hehehe

      Padam
  9. wahh acik..nice sharing..
    ade sstgh yg yaya memng tau dan ade jgk lgsung xtau..
    thanks share info ^_^

    BalasPadam
  10. wah, terbaik la acik.. nice sharing.. =)

    BalasPadam
  11. salam kenal...
    singgah dan follow sini...jom singgah blog akak pula...

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal u too sis..
      okay acik terjah sna plak..

      Padam
  12. Mcm mcm istilahkan....kdg tu mcm dah pernah baca to lupa...

    BalasPadam

Kalau suka..KOMEN..
Kalau tak suka.. tak ape..
^_^