NUFFNANG

Isnin, 12 November 2012

PERIBAHASA SEHARIAN KITA...

Assalamualaikum...

hi sume..salam pagi isnin..sok deepavali..so byk buat maruku??eh tak salah la wat maruku..bukan kita nk sambut deepavali pun..tp tuk isi pewot kita sendiri.. tp kitakan 1 malaysia.. deepavali pun leh raye pe..heehe...pd kaum india..Hepi Deepavali...vanakkam..

okay..ri neh nk share sikit ttg peribahasa.. dulu mse sekolah kn kite da blaja sal peribahasa neh.. siap kne wat karangan lg..hahaha.. orang dulu-dulu suka gune peribahasa dalam hidup seharian dowg.. caye x?? tak caye x pe.. sbb acik pun x taw.. hahaa.. byk sangat peribahasa yg kite dh blajarkan.. sllu praktikkan ke?? klu kecik2 tu dlu selalu la kan.. sbb org tua-tua dlu suka gune peribahasa neh "Meluntur buluh biar dari rebungnya.." ngan "sikit-sikit lama-lama jadi bukit" bila suruh kita menabung..btol x?? dulu guna tabung buluh je bila nk simpan duet.. sbb ape gune peribahasa "meluntur buluh biar dari rebungnya"..sbb klu dh jadi buluh dah x guna nk lentur..keras kut.. sbb tu lentur dr rebung..n rebung tu amek wat masak lemak cili api..sedap pergghhhh... hahha..lgsg x sempat jd buluh..kita teruskan dgn "sikit-sikit lama-lama jadi bukit" lak... menabunglah biar pun seari seposen..lama-lama leh jadi banyak..btol..klu nk bnyk simpan la seari seploh hengget..lg bnyk..tp wet yg simpan tu jgn la gune lak..simpan biar byk dlu..n bila da hal kecemasan brulah gune wet tu..sbb tu org dulu-dulu suh kita menabung...tp cer kita tukar cikit peribahasa tu.."sikit-sikit lama-lama habis jua.."..hahahha...simpan byk-byk pastu guna sikit-sikit..lama-lama habis la wet tu..tak kira lah byk mn pun wet yg kita simpan tu..sama tak dengan ayat neh.."bukit kalau ditarah sikit-sikit, lama-lama rata jugak.."..tol x??

x nak la tulis pnjg2 nt da yg x nk bace..hehehe..so acik pndekkan je la...peribahasa "siapa makan cili dia terasa pedasnya".. ermm..agak-agak same tak maksud dia klu kita gune yg neh.."sape makan telur dia kentut busuk"..ehhehe..lagi, peribahasa ne plak.."masuk bakul angkat sendiri"..ayat neh kena x??.."masuk lift tutup sendiri"..lift tu kn leh ttp sendri..x tekan button tutup pun die leh ttup sendri.. next, "harapkan pagar, pagar makan padi".. dulu-dulu org wat pagar guna kayu je.. cm tu kita tgok neh.."harapkan pagar, pagar kena makan dengan anai-anai"..

okay..selalukan kita dengar "kerana santan pulut binasa".."kerana rokok, jantung..paru-paru..kaki..hati n sumenye akan binasa".. "masuk kandang kambing mengembekkk..masuk kandang harimau, mengaaauummm"..masuk kandang harimau kau nak mampos..tak sempat mengucap kut dah kne baham..laen la kandang rimau yg satu tu.."masuk kandang kambing, mengemmmbekk. masuk kandang rimau, kachingggg $$$"..tak caye cer masuk "maybank"..ehhehee.. okay last, "kalah jadi abu, menang jadi arang".. tgok yg neh plak.."kalah jadi naib johan, menang jadi JOHAN la"..hehehe..

ini adlah skadar coretan, tiada niat utk merosakkan bahasa jiwa bangsa..peribahasa tu tinggi nilainya.. ini sekadar perongsian cerita untuk suka-suka.. jgn di slh tafsirkan pula yea.. pada yang pnya tuk dikongsi bersama, silalah share..nk juga taw pe yg korang pikirkan..jom share..

4 ulasan:

  1. hehehehhe... terbaik...nice sharing dear..

    BalasPadam
    Balasan
    1. skdr mencoret ape yg di minda aje sis..
      hehehe..tq sudi komen..

      Padam
  2. aah aahh dulu selalu mcm tu..
    suka melalut2x guna peribahasa, ahhaa

    BalasPadam

Kalau suka..KOMEN..
Kalau tak suka.. tak ape..
^_^